Ismét szuper programokkal vár minket a Budapesti Tavaszi Fesztivál!

Ismét szuper programokkal vár minket a Budapesti Tavaszi Fesztivál!

A március 30 és április 22 között megrendezendő, bő három hetes fesztiválon megannyi stílusban hallhatunk rengeteg külföldi és hazai fellépőt, legyen az komoly- vagy könnyűzene, jazz, ária, vagy elektronikus zene. Viszont az esemény nem csak a zenéről szól. Színházi előadások, fotókiállítások ugyanúgy szerepelnek a programban, így bárki megtalálhatja a neki tetszőt.

Ki ne emlékezne, mikor 2 éve bombaként robbant a hír, hogy Jeff Mills az Óbudai Danubia Zenekarral karöltve a fesztivál keretein belül fellép a Millenárison?
A szervezők idén sem feledkeztek meg rólunk, a mostani eseményre érkezik a Tale Of Us, Chapelier Fou, fellép a Dj Bootsie Trió a Talambával karöltve, illetve a német Grandbrothers duó.

Tale Of Us duó 2011-es berobbanása óta rendszeres vendége az itthoni kluboknak és fesztiváloknak, nagy kedvenceknek számítanak nálunk is. Az esemény FB oldalán az Akvárium már jelezte is, hogy nagyon gyorsan fogynak a jegyek, így aki biztosan be szeretne jutni, ne halogassa a vásárlást!
Habár a srácok a techno és a house vonalán mozognak fellépéseik alkalmával, a tavaly megjelent Endless című debütáló albumuk teljesen szembemegy ezzel. Amíg kislemezeik az általuk alapított Afterlife-nál jelennek meg, az album a Deutsche Grammophon kiadónál jelent meg, ahol olyan kortárs klasszikus előadók albumait adják ki, mint Max Richter, vagy a pénteken sajnálatos körülmények között elhunyt Jóhann Jóhannsson.
A február 16-án megjelenő Fabric 97-es kiadványt szintén a srácok készítették, és a mixet tartalmazó 20 trackből 13 kizárólag ezen a cd-n lesz csak hallható! Várjuk!
Esemény: 2018 április 6, Akvárium Klub

Számomra talán a francia Chapelier Fou fellépése lesz a leginkább várt esemény a fesztiválon.
Szinte pontosan 7 éve fedeztem fel magamnak, mikor az A38 programtábláját böngésztem, és bár 2-3 alkalommal járt már nálunk, mindig úgy hozta a sors, hogy nem sikerült eljutnom.
1999-ben – miután hegedűn és csembalón tanult játszani – elkezdte írni saját számait a hegedű és az elektronikus zene ötvözésével. Tíz évvel később, 2009-ben aláírt egy független lemezkiadóval, ekkor született meg a Chapelier Fou név, és megjelent a Darling, Darling, Darling…, ami szinte azonnal meghozta neki a hírnevet, és megmutatta sajátos stílusát.
Az azóta eltelt majdnem 10 évben megkerülhetetlen alakja lett a francia downtempo elektronika szcénának, több soron is körbeturnézta a világot, és megjelent 4 albuma is. A legutolsó, Muance címmel októberben látott napvilágot, és itt már erőteljes az elektronika jelenléte is.
Mutatom is az egyik kedvencem. Gyönyörű szép klasszikus felvezetés, aztán 0:54-nél olyat kapsz az arcba, hogy csak pislogsz! Áprilisban instant sírás az első sorban!
Esemény: 2018 április 13, A38

Egy jó Dj Bootsie Trió koncertre bármikor kapható vagyok, szerencsére a srácok viszonylag sokszor lépnek fel, legyen az a Pontoon partja, az Ellátóház, az A38, vagy a mostani helyszín, a Várkert Bazár.
A mostani fellépés különlegessége, hogy a Talamba ütőegyütessel karöltve lépnek majd fel. A Talamba 1999-ben alakult, céljuk a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása és a műfajok megbékítése egymással. Koncertjeiken éppen ezért találkozhatunk klasszikus zenei átiratokkal épp úgy, mint Magashegyi Underground dalok újragondolásával, dzsesszel, vagy afrikai törzsi ritmusokkal.
Kíváncsian várjuk ennek a fúziónak az eredményét!
Esemény: 2018 április 14, Várkert Bazár

Bevallom, a Grandbrothers formációról egészen a fesztivál programjának elolvasásáig nem hallottam. Elég nagy probléma!
Ha minden igaz, az Erol Sarp és Lukas Vogel alkotta német formáció először látogat hazánkba.
Az esemény leírása tökéletesen összefoglalja, mit is hallhatunk a hajón:
Sarp klasszikus zongoratanulmányai végeztével épp Steve Reich munkásságában mélyedt el, Lukas Vogel pedig saját fejlesztésű billentyűs hangszereivel kísérletezett. A duó attól az egyszerű ötlettől vezérelve jött létre, hogy mi lenne, ha a zongorakalapácsok össze lennének kapcsolva Vogel saját hangszerparkjával. John Cage nevezetes gondolatától felbátorodva kezdték el a közös munkát:
„Nem értem azokat az embereket, akik rettegnek az új ötletektől. Én a régiektől rettegek.”
Tavalyi, Open című lemezével a düsseldorfi Grandbrothers végleg kiemelkedett a frissebb neoklasszikus produkciók közül. Az utaztató elektronikus hangképek és a csilingelő zongoradallamok közötti összhang, ami a német duó kémiáját is meghatározza, épp annyira játékos és magával ragadó, amennyire esendően törékeny is.
Esemény: 2018 április 18, A38

 

Részletes információkért, jegyekért, és az összes eseményért keressétek fel a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapját!